انسولین با انتقال قند موجود در خون به داخل سلولها باعث کاهش قند خون می شود ، به طور معمول تزریق 2 بار در روز انسولین برای کنترل قندخون کافی است . اما در بعضی موارد برای کنترل بهتر قند خون جهت بعضی از افراد3 تا 4 تزریق در روز نیز در نظر گرفته میشود . متأسفانه با وجود تلاشها و تحقیقات فراوانی که جهت تهیه شکل خوراکی انسولین انجام شده است هنوز انسولین خوراکی در دسترس نمی باشد و اگر چه شکل استنشاقی نیز جدیداً به بازار آمده ولی به سبب نیاز به شرایط خاص مصرف آنرا بسیار محدود است .
مصرف ناصحیح داروهای دیابت از جمله انسولین موجب پدید آمدن مشکلات فراوانی از جمله مشکلات کلیوی ، قلبی ، عروقی ، چشمی و …. برای این بیماری می گردد . لذا توجه به مصرف صحیح و منطقی داروهای در این بیماری از اهمیت فراوانی برخوردار است .
چنانچه انسولین دریافتی انسولین رگولار یا NPH میباشد لازم است انسولین نیم ساعت قبل از وعده غذایی دریافت شود . اما چنانچه از انسولین rapid - acting ( سریع الاثر ) استفاده می کنید باید بلافاصله قبل از وعده غذایی دریافت شود .
6نوع انسولین وجود دارد که با سرعت های مختلف فعالیت می کنند بسیاری از افراد معمولاً از مخلوط 2 نوع انسولین استفاده می کنند عملکرد انسولین در بیماران مختلف ممکن است متفاوت باشد . هر بیمار پس از مدت کوتاهی متوجه شکل عملکرد انسولین و سرعت شروع اثر آن در بدنش می شود و بر این اساس می تواند انسولین مورد نیاز و زمان تزریق آن را به کمک پزشک خود مشخص کند .
محل تزریق انسولین نیز مهم است شما می توانید انسولین را در بازو ، ران و یا شکم تزریق کنید . اما باید به خاطر داشته باشید سرعت آزاد سازی انسولین در این مناطق با یکدیگر متفاوت است به عنوان مثال سرعت جذب انسولین از ناحیه شکمی - سریع ترین و ناحیه ران ( thigh ) آهسته ترین سرعت جذب را دارد این جذب در بازو متوسط است .
بنابراین برای تغییر محل تزریق انسولین که اغلب به علت تزریق های مکرر ضروری می شود با پزشک خود مشورت کنید .
نگهداری انسولین
چنانچه یک ویال در ظرف مدت 30 روز مصرف می کنید نیاز به یخچال نمی باشد وشما می توانید انسولین را در دمای اتاق نگهداری کنید ما باقی مانده انسولین را پس از 30 روز باید دور ریخته شود چنانچه یک ویال را ظرف مدت یک ماه مصرف نمی کنید آن را همیشه در یخچال نگهداری کنید بخاطر داشته باشید که همیشه یه ویال انسولین اضافه در خانه داشته باشید . انسولین را نباید خیلی داغ و یا خیلی سرد کرد منظور از دمای اتاق 15-30درجه است انسولین را در فریزز و یا پشت پنجره ماشین یا منزل در معرض آفتاب مستقیم قرار ندهید .
عوارض جانبی انسولین
شامل افت قندخون ( هیپوگلیسمی ) و افزایش وزن می باشد .
افت قندخون در مصرف کنندگان انسولین در موارد زیر بیشتر اتفاق می افتد :
حذف یک وعده غذایی
مصرف بسیار کم مواد غذایی در یک وعده
انجام حرکات ورزشی بیش از حد معمول
مصرف بیش از اندازه داروی ضد دیابت
نوشیدن الکل ، بیماری ، تب و …
علائم هیپوگلیسمی
درصورت احساس تعریق ، درد ، خواب آلودگی ، گرسنگی ، عصبی شدن ، لرزش و سرگیجه ممکن است دچار هیپوگیسمی شده باشید .
تأمین قند خون در بیماران دیابتی
اگر در تست قند خون شما زیر 70باشد میتوانید برای تأمین15 گرم کربوهیدارت یکی از موارد زیر را به کار ببرید :
نصف فنجان آب میوه
یک فنجان شیر
یک یا دو قاشق چای خوری شکر و یا عسل
قند خون خود را 15 دقیقه بعد چک کنید . چنانچه هنوز قند خون شما زیر 70 باشد مجدداً 15 گرم کربوهیدارت دریافت کنید .
چنانچه امکان تست قندخون وجود ندارد اما یکی از علائم هیپوگلایسمی وجود داشته باشد یکی از موارد ذکر شده جذب کربوهیدرات را بخورید .
چنانچه قند خون شما پایین نیست اما امکان دارد که وعده بعدی غذایی خود را حداقل تا یک ساعت بعد مصرف نکنید یک میان وعده حاوی پروتئین داشته باشید . این میان وعده میتواند شامل موارد زیر باشد :
کراکر همراه با پنیر یا کره
نصف یک ساندویج همبرگر
کراکر و یک لیوان شیر
منبع سایت پزشکان بدون مرز